top of page
  • Photo du rédacteurOptic Alain

Waarom een zonnebril dragen?

Dernière mise à jour : 29 janv. 2020

UVA- en UVB-stralen kunnen de meest kwetsbare delen van de ogen beschadigen en het risico op cataracte, maculaire degeneratie, oogkanker en fotokeratitis verhogen. Om uzelf te beschermen, is het essentieel om een ​​geschikte bril te dragen.

Als we denken aan de gevaren van blootstelling aan de zon, denken we vooral aan onze huid. UV stralen vormen echter ook een bedreiging voor onze ogen. Volgens een onderzoek uit 2014, geciteerd door Time, kunnen deze stralen zeer gevoelige oogstructuren, zoals de lens, beschadigen. En na verloop van tijd verhogen deze laesies het risico op ziekten die het gezichtsvermogen beïnvloeden. De achterkant van het oog, waar het netvlies zich bevindt, heeft een delicaat centraal gebied die macula is genoemd. Zonder bril komt licht het oog binnen en raakt het de macula zoals een laserstraal. Het is aangetoond dat UV-schade het risico op maculaire degeneratie verhoogt, een van de belangrijkste oorzaken van leeftijdsgebonden blindheid. Blootstelling aan de zon verhoogt ook het risico van cataracte, oogkanker en een op zonnebrand lijkende vorm van oogbeschadiging, fotokeratitis genaamd, die tijdelijke blindheid of wazig zien kan veroorzaken.

Een zonnebril kiezen

Het risico op oogbeschadiging door de zon is groter op bepaalde tijden van de dag en in bepaalde contexten. Water, sneeuw en windschermen in auto's kunnen licht reflecteren. Tijd doorbrengen op een boot, in de sneeuw of in een voertuig op een zonnige dag is gelijk aan het ontvangen van een dubbele dosis UV-stralen. Bovendien zijn op grote hoogten de zonnestralen sterker en nemen de risico's voor de ogen toe.

De oplossing, is het dragen van een zonnebril. Het maakt niet uit hun kleur, of het feit dat ze gepolariseerd zijn, zolang ze 99 tot 100% van de UVA- en UVB-stralen blokkeren.

De grootte van de bril kan belangrijk zijn. Kleine ronde John Lennon-glazen of rechthoekige mini-glazen laten stralen door aan de zijkanten. Kies liever een grotere model, die beter bescherm. Eindelijk is het niet nodig om je bril op te zetten als je wakker wordt. Je kunt tot 9 of 10 uur zonder, zonder rechtstreeks in de zon te kijken, omdat de ochtendstralen niet sterk genoeg zijn om schade aan te richten. Je 's ochtends blootstellen aan natuurlijk licht helpt ook de interne klokken van het lichaam te reguleren.

Houd er rekening mee dat het dragen van een grote zonnebril u niet uitsluit van het gebruik van zonnebrandcrème!

Zonnebrillen blokkeren inderdaad UV tot 400 nm (UV400-indicatie), maar de hogere golflengtes zijn altijd schadelijk voor uw huid en het periorbitale gebied (rond het oog).

Het merk Maui Jim is de enige uitzondering, omdat de glazen het oog en gebieden in de buurt tot 440 nm beschermen.

Dit merk is het enige dat door de Skin Cancer Foundation in de Verenigde Staten is erkend voor zijn eigenschappen!


Bij Optic Alain, vindt u verschillende qualitative modellen van zonnebrillen die UVA- en UVB-stralen blokkeren, voor volwassenen en voor kinderen. Aarzel niet om te komen kijken!59 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page