top of page
  • Photo du rédacteurOptic Alain

Wat is blauw licht?

Blauw licht maakt deel uit van het lichtspectrum, waarvan de golflengtes tussen 380 en 500 nanometer liggen. Het wordt uitgestraald door de zon, maar ook door kunstmatige lichtbronnen: LED-lampen en schermen (tablets, televisies, computers, smartphones).

Het potentieel gevaarlijke blauwe licht vertegenwoordigt slechts een klein deel van al het bestaande blauwe licht: dit zijn de blauwviolette golflengten.

Deze zeer korte golven, tussen 380 en 450 nanometer, zijn de meest energieke en daarom het meest schadelijk voor het oog. Direct na UV in het lichtspectrum is het dit blauwe licht dat de beroemde LMD genereert (LMD voor Leeftijdsgebonden maculadegeneratie).

Zoals de onderstaande frans afbeelding laat zien, stellen technologische vooruitgang op het gebied van verlichting en scherm (tv, tablets, GSM, ...) ons sterk bloot aan blauwviolet licht, in tegenstelling tot een paar jaar geleden , met het uiterlijk van LED-lampen, LED- en AMO-LED-schermen, ...


Daarnaast moeten we de voordelen van blauw licht op de hoogste golflengtes (tussen 380 nm en 500 nm) niet verwaarlozen. Dit licht, blauw-turkoois genoemd, is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de secretie van melatonine, ook slaaphormoon genoemd.

Dit hormoon heeft de rol van het reguleren van onze slaapcyclus. Te veel blootstelling aan blauw licht vertraagt de secretie van melatonine, houdt ons langer wakker en vertraagt ons in slaap vallen. Op deze manier accumuleert u vermoeidheid door gebrek aan slaap.


Wat zijn de oplossingen voor deze 2 uitdagingen?

De beste oplossing is om onze blootstelling aan blauw licht te beperken, vooral aan het einde van de dag. Met deze oplossing kunt u beter rusten.

Daarnaast kun je jezelf ook beschermen met anti-blauwe licht glazen.

Deze glazen zijn van een specifieke ontspiegeling voorzien. Dit ontspiegeling zal het blauw-violette licht (die gedeeltelijk verantwoordelijk voor LMD is) filteren, en het blauw-turkooise licht die het slaaphormoon reguleert doorlaten.

Nog een andere oplossing, voor mensen met een hoge blootstelling, is een bril die blauw licht volledig uitfiltert.


Heeft u nog vragen? Aarzel niet om naar Optic Alain te komen! Dankzij zijn expertise kan hij u het beste adviseren op basis van uw behoeften!


283 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page