top of page
  • Photo du rédacteurOptic Alain

Se frotter les yeux peut-être dangereux / Uw ogen wrijven is gevaarlijk

Se frotter trop souvent les yeux affecte la cornée et peut provoquer ce que l'on appelle un kératocone.

Vous voulez en savoir plus?


 

Wrijven in je ogen heeft te vaak invloed op het hoornvlies en kan een keratoconus veroorzaken. Wilt u meer er over weten?

Lees dan de artikel van BFMTV :

Te veel wrijven van de ogen kan een hoornvliesaandoening veroorzaken, keratoconus. Een arts wil informeren over dit risico, dat te weinig bekend is bij het grote publiek.
Het is een heel gewoon gebaar. In uw ogen wrijven is zelfs een reflex in het gezicht van irritatie veroorzaakt door een allergie, vervuiling of zelfs droge lucht. Maar het is niet zonder gevolgen.
"Als we kijken naar wat er aan de hand is dankzij een MRI in de baanholte, zien we hoeveel het oog wordt belast door wrijving", merkt Damien Gatinel op, hoofd van de afdeling oogheelkunde van het Rothschild Foundation ziekenhuis, geïnterviewd door BFMTV.
Een risico op vervorming van het hoornvlies
Eerste slachtoffer: het hoornvlies. Herhaaldelijk wrijven kan het beschadigen en een keratoconus veroorzaken.
"Wanneer we in onze ogen wrijven, en met name drukken op de vingerkootjes, de harde delen van de vingers, riskeren we, als we het vaak doen, op een intense en herhaalde manier, van vervorming van het hoornvlies en deze vervorming kan de voorkeur geven het uiterlijk van keratoconus, met visieproblemen ", details de Parijse specialist.
In zijn kantoor ontvangt Dr. Gatinel, Samy, een medische stagiair. Hij lijdt aan een milde vorm van keratoconus in zijn linkeroog, die hij regelmatig wreef. "Ik denk dat er niet genoeg informatie over is. Om me heen weten maar weinig mensen wat keratoconus is en hoe het te voorkomen", zei de toekomstige arts.
Eén operatie voor 1 op de 4 patiënten
In één op de twee gevallen omvat keratoconus het dragen van specifieke lenzen en voor een op de vier patiënten een operatie volgens Dr. Gatinel. In het blok van het Laser Vision Institute, opereert Christophe Panthier, oogarts, regelmatig keratoconus.
"De belangrijkste chirurgische techniek die wordt voorgesteld, is het plaatsen van intra-cornea-ringen. Het principe is om een ​​stuk ring in het hoornvlies van de vervormde patiënt te schuiven, waardoor hij een goed afgeronde vorm en om zijn astigmatisme te corrigeren ", aldus de arts.
Keratoconus zou een Frans persoon in 2000 treffen. Dit is een schatting, omdat deze pathologie grotendeels ondergediagnosticeerd blijft.

31 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page